Adem- en ontspanningstherapie Methode van Dixhoorn

Misschien herken jij het wel, slecht slapen, vaker hoofdpijn, vage klachten waar geen medische oorzaak voor gevonden kan worden. Mogelijk een terugkerend onrustig gevoel in je lichaam, rug- en of nekklachten, hyperventilatieklachten, stemmingsproblemen of angst en paniek aanvallen? Klachten bij hart- of longproblematiek, die mogelijk met spanning hebben te maken.

Herken je je in bovenstaande klachten dan is adem- en ontspanningstherapie mogelijk een oplossing voor jouw probleem.

Bewust ontspannen

Ademen gaat toch vanzelf? Daar denk je niet over na. Gelukkig is jouw lichaam heel goed in ademhalen, zonder hierover na te denken gebeurt het vanzelf. Of het op een ontspannen manier gaat dat is de vraag. Soms is de oorzaak een probleem met je longen, vaker zie ik dat spanning het probleem is. Spanning die is vastgezet in je lichaam, waardoor het ademhalen moeizamer verloopt. Je meer klacht kost en uiteindelijk klachten kan veroorzaken

Met behulp van adem- en ontspanningstherapie leer je spanning die niet meer noodzakelijk is te verminderen. Door gericht aan de slag te gaan leer je hoe spanning in jouw lichaam zich uit. Je leert bewust te ontspannen, waardoor jij je beter gaat voelen. Je kan steeds meer aan en je lichaam gaat steeds vrijer bewegen, zodat mogelijk lichamelijke klachten ook verminderen. Preventief werken aan ontspanning vergroot je belastbaarheid, jouw draagkracht, jouw veerkracht. Hierdoor kan je meer aan en is de kans op klachten kleiner.

Fijne oefeningen

Adem- en ontspanningstherapie maakt gebruik van eenvoudige oefeningen, instructies die gemakkelijk uit te voeren zijn, ook in het dagelijks leven. De therapie wordt toegepast bij verschillende klachten, maar ook preventief kan de methode gebruik worden. De meest voorkomende klachten zijn:

  • Klachten zonder duidelijke lichamelijke oorzaak: hyperventilatie, migraine, chronische vermoeidheid, slaapproblemen, burn-out

  • Psychische klachten: angsten, somberheid, depressie, fobieën en paniekklachten

  • Functionele klachten van houding, adem en beweging: nek- en rugklachten, chronische pijn, adem- en stemproblemen, whiplash, CANS (klachten van arm, nek en/of schouders)

  • Spanningsklachten met specifieke somatische oorzaak: klachten bij hart- en longpatiënten en mensen met neurologische problemen

  • Aandachtsproblemen: ADD, ADHD

  • Lichamelijke of psychische klachten als gevolg van een ongeluk of trauma

Mocht er sprake zijn van een ernstige depressie of andere psychologische klachten dan verwijs ik je door naar een specialist, er is altijd overleg mogelijk in wat de beste keuze is.

“Veel klachten en problemen hangen samen met een te hoog spanningsniveau en reageren goed op ontspanning.”

Screenings- en behandelsessies

Je start met vier screenings en behandelsessie, daarin onderzoek ik samen met jou of jouw klachten te maken hebben met spanning. Daarnaast zoek ik samen met jou naar een oefenvorm die je in je dagelijkse leven kan toepassen. We bespreken de ervaringen die je op doet in de sessie en thuis. Treden er veranderingen op tijdens en na het oefenen? Daar gaan jij en ik naar opzoek.

Na vier sessies is duidelijk of jouw klachten het gevolg zijn van een te hoge spanning. Natuurlijk kijken we ook of jouw klachten afgenomen zijn. Na deze vier sessies maak jij de balans op, kan ik het zelf of heb ik nog een paar sessies nodig. Verminderen de klachten niet of blijft er spanning? Dan zijn er andere oorzaken die dit in stand houden. Meestal kom je daar in de vier screenings-sessies achter. Dan kan ik je doorsturen naar een andere zorgprofessional.

Kosten & vergoedingen

De kosten voor vier screenings- en behandelsessies zijn €220,- incl BTW. De sessies duren 45 tot 50 minuten. Een losse sessie kost € 60,- incl. BTW. Soms worden deze sessies vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Kijk hiervoor in de polisvoorwaarden. Het valt onder beweegzorg en ik ben aangesloten bij de VDV. Zie ook: van Dixhoorn vereniging vergoedingen.

Wil je eerst graag vrijblijvend kennismaken dat kan zeker. Neem hiervoor contact met mij op en we plannen een bel afspraak in van 15 minuten.

Telefoon

+31 629323958

Praktijk

Wethouder van Hunselstraat 2c
6021 KD – Budel

Telefoon

+31 629323958

Email

info@praktijkodin.nl

Praktijk

Wethouder van Hunselstraat 2c
6021 KD – Budel